מכוני ביקורופא
רשת ביקורופא מעניקה שירותי דימות במכונים ייעודיים ברחבי הארץ.
בין הבדיקות במכונים: ייעוץ קרדיולוגי, בדיקות מאמץ, אקו לב, אולטרסאונד, רנטגן ועוד.
הבדיקות נערכות על ידי רופאים מומחים, בעזרת מכשירי הדמיה מתקדמים.
התוצאות נמסרות למבוטחים לאחר פענוח של רופא מומחה.
שירותי דימות במכונים ייעודיים ברחבי הארץ
אולטרסאונד אורטופדי
ייעודה של בדיקת האולטרה סאונד היא סיפוק כל המידע הוויזואלי הדרוש, על מנת לבצע אבחון בעיות אורתופדיות. בבדיקת אולטרסאונד אורטופדי, הרופא מזהה את מיקום וגודל הבעיה שהמטופל מתלונן עליה, ואף את גילה. פצעים וחבלות בגידים, קריעת רצועות, פגע בעצבים, מפרקים, שרירים ורקמות רכות נוספות, מאובחנות בבדיקה זו.
בדיקת אולטרסאונד סורקת ומזהה גם דלקות כמו טנדיניטיס(דלקת הגיד), קרעים, קולקציות נוזליות, גושים ובצקות. פצעים ובעיות רפואיות שכאלה, מאופיינות עם מתאמנים, ספורטאים ואתלטים.
איך מתבצע הליך בדיקת אולטרסאונד אורטופדי?
בדיקת האולטרסאונד היא נטולת כאב ואינה פולשנית. בזמן הבדיקה, בזמן הדגמת הבעיה הרפואית על המסך דרך האולטרסאונד, הרופא משתף את המטופל בממצאים המתקבלים לאחר בחינת השלד. לאחר זמן קצר, בדיקת האולטרה סאונד האורטופדי מסתיימת. תוצאות הבדיקה מתקבלות במקום באולטרסאונד עם רופא. תוצאות בדיקה המבוצעת על ידי טכנאי, מגיעות לאחר שבוע.
מה יתרונות בדיקת האולטרסאונד אורטופדי?
- בדיקת אולטרסאונד מאפשרת הדגמה ברורה של המבנה העדין שבגידים
- ניתן לבצע בדיקה תוך כדי תזוזה
- הזרקת תרופות וחומרים אל איברים חבולים
- בדיקת אולטרה סאונד אורטופדי היא זמינה ויעילה
- אולטרסאונד אורטופדי אינו כואב או מזיק
- ניתן לבצע השוואה לנקודות מקבילות
- אין שימוש בקרינה מייננת
- זולה בהשוואה לMRI
בדיקת אולטרסאונד נחשבת נוחה מאוד בהשוואה לMRI, בזכות חלק מהנתונים הכתובים, וניתן בנוסף לקבל אולטרסאונד אורטופדי פרטי אצל מומחה. הבדיקה היא זריזה, ובעזרתה ניתן לזהות את הבעיה הרפואית בצורה מהירה. בזכות נתון זה, ניתן להתחיל לטפל באזורים הפצועים והחבולים מוקדם, ולמנוע בעיות מתפתחות.
איך פועלת הבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד מבוססת על גלי קול היוצאים מן הרקמה. כשמהירויות הגלים, זאת אומרת – זמני היציאה והחזרה של גלי הקול, יוצאים ביחד וחוזרים בזמנים שונים, תמונה המאפשרת לזהות מבנה לא תקין נוצרת כתוצאה מהסאונד של גלי הקול.
אולטרסאונד דופלר
בדיקת אולטרסאונד דופלר, או בשמה השני – אולטרה סונוגרפיית דופלר – היא בדיקה המתרכזת בכלי הדם. בדיקה זו מודדת את המהירות ואת כיווני הזרימה של הדם בעורקים ובוורידים, בעזרת שמיעת גלי קול שאוזניים אנושיות לא מסוגלות לשמוע. השימוש בגלי אולטרסאונד ובאפקט דופלר, יוצר הדמיה של תנועת רקמות ונוזלים בגוף, ומאפשר זיהוי של כלי הדם ואת תקינותם מבחינת העברה של דם לחלקים מסוימים בגוף או סיפוק החמצן למוח במידה נכונה. בדיקת אולטרסאונד דופלר היא בדיקה בעלת יכולות לזיהוי מצבים מסכני חיים.
מה זה אפקט דופלר?
אפקט הדופלר הוא תופעה פיזיקלית שנוצרה על ידי פיזיקאי בשם כריסטיאן אנדראס דופלר. התופעה מצביעה על שינויים בתדר של גלי הקול, בהתאם לכיוון הגל ולמהירות הגל. למשל בזמן הצמדת מכשיר האולטרסאונד(מתמר), כלי הדם שולחים בחזרה גלים על קוליים המשתנים בתדירותם עקב התנועה.
מתי צריך לעשות אולטרסאונד דופלר?
במקרה של חשד או מצב רפואי מסוים, רופא קרדיולוג, כירורג כלי דם או נוירולוג יכולים להפנות מטופל לקבלת בדיקה של האולטרסאונד דופלר. אנשים שעברו אירוע מוחי בעברם, אנשים עם סיכוי גבוה לפיתוח קרישי דם בעקבות מחלה או שכיבה ממושכת לאחר ניתוח בין היתר מופנים לבדיקה זו. מצבים גופניים ספציפיים או התעוררות חשדות המובילות לבדיקות אולטרסאונד דופלר, יכולות למצוא ולאבחן את הבאים:
- מצב זרימת הדם באיבר מסוים לאחר ניתוח
- קרישי דם בעורקים או וורידים
- – DVT פקקת ורידים עמוקה
- זרימת דם במוח של עובר, שלייה וחבל הטבור להריוניות
- מצב של חסימות או היצרות בעורקי הקרוטיס
- חסימות או היצרות בעורקים בגוף
- זרימת הדם בגידולים ממאירים
- מומים מולדים הפוגעים בזרימת הדם התקינה
איך מתבצעת בדיקת אולטרסאונד דופלר?
המטופל שוכב על המיטה, וטכנאי אולטרא-סאונד או רופא (מוסמכים לבצע בדיקת אולטרסאונד דופלר) שופכים כמות מספקת של ג’ל שקוף אשר עוזר בחידוד העברת גלי הקול. לאחר מכן, מבצע הבדיקה לוקח לידיו את מכשיר המתמר, המשדר החוצה גלי קול בתדר שאנשים אינם יכולים לשמוע. מכשיר המתמר קולט את גלי הקול, מתרגם אותם לאותות חשמליים ושולח את האותות בזמן אמת אל המחשב המייצר את התמונה על המסך. מבצע הבדיקה יכול לבקש מהמטופל לפעמים לעצור נשימה או לשנות תנוחה. הבדיקה נחשבת בטוחה למטופל, ואינה משתמשת בקרינה מייננת העלולה לפגוע בנבדק.
אולטרסאונד כללי
אולטרסאונד מתורגם בעברית כעל קולי או על שמע. בדיקת אולטראסאונד היא שיטה שהומצאה על ידי הקרדיולוג אינגה אדלר. האולטרסאונד משדר גל קול המתפשט באזור הנבדק ומחזיר גלי קול ממש כמו הד. בדיוק כפי שכשאנו צועקים במרחב כמו עמק או הרים, גלי הקול שלנו מתנגשים בעצמים כמו קירות אבן וחוזרים אלינו בעוצמה גבוהה וברורה. כך פועל מכשיר אולטרסאונד ובעזרת נתונים אלה, הוא קולט את גלי הקול המוחזרים, ומעבד אותם לאותות חשמליים. האותות החשמליים הללו נשלחים אל מחשב היודע לתרגם את האותות אל תמונה על המסך. בדיקות האולטרסאונד הן מגוונות וכל אחת מהן כוללת סריקת אזורים שונים. בעזרת התמונה הנוצרת, ניתן לזהות ולאבחן מחלות ומצבים רפואיים רבים כמו:
- במסגרת מעקב היריון ניתן להעריך את מצב העובר
- דלקתיות בפנים הגוף
- גידולים ואבחנת מצב הגידול
- זיהומים בכליות
- איתור נזק פנימי הנוצר לאחר חבלה, תאונה או ניתוח
- בדיקות מצב כלי הדם באמצעות שיטת דופלר
- הערכה של מצבים גניקולוגיים ותפקוד מערכת הרבייה
- סתימות בבלוטות
- אבחון גושים בשדיים
- בדיקת מוח העובר
- קריעת רצועות
מהן הבדיקות הנכללות באולטרסאונד כללי?
במכוני ביקורופא בדיקת אולטרסאונד כוללת אולטרסאונד כליות, אולטרסאונד אורתופדי ורקמות רכות, אולטרסאונד דופלר(כלי דם), אולטרסאונד בטן, אולטרסאונד ראש וצוואר, אולטרסאונד תוך נרתיקי ועוד.
מה יתרונות הבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד מספקת מידע ותמונת מצב ברורה של איברים שונים, גם במצב סטטי וגם במצב תזוזה, בזמן אמת. היא אינה כואבת, אין שימוש בקרינה מייננת כך שהבדיקה אינה מזיקה. שלא כמו בבדיקות אחרות, אין צורך בבליעת חומרים או קבלת זריקת טשטוש ואין צורך בהכנות כלשהן לקראת הבדיקה למעט צום קצר בחלק מהמקרים. בהתאם לתוצאות הבדיקה, ניתן להזריק חומרים מרפאים אל איברים שניזוקו כדי לקדם את ההחלמה.
בדיקות מאמץ
בדיקת ארגומטריה היא בדיקה קרדיולוגית, שנעשית בעזרת מתקן כושר. מטרת הבדיקה היא להעלות את דופק הלב, ולבדוק את שריר הלב בזמן מאמץ גופני ובזמן מנוחה. בעזרת בדיקת מאמץ זו, ניתן לזהות כשלים בעורקים המובילים לבעיות לב כמו אוטם בשריר הלב, ולהבין את השפעות המאמץ הגופני על הלב של כל אדם.
הרופא יפנה את מטופל לבדיקות ארגומטריה בין היתר על מנת להעריך את מקורם של כאבים בחזה והאם יש קשר לבעיה בלב, לאחר צנתור או ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, איתור הפרעות קוצב לב בזמן כושר, ביצוע מעקב בחולי לב לצורך הערכת מצבם הרפואי ועוד.
בדיקות מאמץ ניתנת גם לאנשים הנדרשים להיות במאמץ פיזי גבוה מהרגיל בעבודתם, או משתתפי תחרויות ספורט שונות שצריכים לבדוק את תפקוד הלב שלהם ולהעריך את רמת הכושר.
כיצד מתבצעת בדיקת ארגומטריה?
מחברים את המטופל אל מכשירי לחץ דם, דופק, אק”ג (בדיקת רישום פעילות חשמלית של הלב באמצעות אלקטרודות) וחמצן בדם ולאחר מכן הוא ניגש למתקן לכושר גופני, בדרך כלל הליכון עם מסילה נעה או אופני כושר(ספינינג). הטכנאי מפעיל את מכשיר הכושר בקצב נמוך ומגביר את הקושי עם התקדמות הבדיקה. הפעילות החשמלית של הלב מוצגת על גבי מסך בזמן הבדיקה ומראה שינויים במצב הלב, במידה ויש, בזמן אמת.
במקרה ומופיעים כאבים בחזה, שינויים באק”ג, הפרעות וקוצר נשימה או כל דיווח ותסמין המראה על בעיה מצד הנבדק – תופסק הבדיקה. לאחר סיום הבדיקה, הנבדק יתבקש להישאר כחצי שעה נוספת להשגחה והמשך מעקב לחץ דם ואק”ג עד לחזרת הדופק ולחץ הדם למצבם הרגיל.
הבדיקה אינה פולשנית, ונמשכת בין עשרים לשלושים דקות בנסיבות תקינות.
איך קובעים תור לבדיקת מאמץ?
קביעת תור לבדיקת מאמץ תתבצע דרך יצירת קשר בטלפון *6101 עם מרפאות ביקורופא.
EMG
בדיקת EMG – בדיקת הולכה עצבית
בדיקת EMG, בדיקת הולכה עצבית, היא בדיקה אלקטרופיזיולוגית המשמשת בסיס לאבחון מחלות או פגיעות של מערכת העצבים ההיקפית והשרירים. הבדיקה כוללת במקרים מסוימים שתי בדיקות נפרדות:
א. בדיקת הולכה עצבית : NCT- nerve conduction tests
ב. בדיקת EMG בדיקת השרירים electromyography –
בדיקת הולכה עצבית (NCT) משמשת להערכת תפקוד העצבים ובדיקת EMG היא בדיקת שרירים. בדיקות אלה המודדות את הפעילות החשמלית בעצבים או בשרירים כמדד לפעילות הפיזיולוגית שלהם. בדיקת הולכה עצבית ובדיקת EMG משלימות אחת את השנייה, אך לא תמיד יש הכרח לבצע את שתיהן. כשמדובר בבעיה עצבית, לעיתים קרובות יש לבצע את שתי הבדיקות מאחר ופגיעות בעצבים עלולות לגרום לשינויים בשרירים ופגיעה כזו ניתן להעריך בבדיקתEMG.. כשמדובר במחלות שריר ראשוניות, לא תמיד יש הכרח בבדיקת ההולכה העצבית ובדיקת EMG בלבד עשויה להספיק מאחר וההולכה בעצבים אינה נפגעת בעקבות מחלות של השרירים.
הבדיקה בביקורופא מתבצעת ע”י רופאים נוירולוגים מומחים בעלי ידע וניסיון ובאמצעות מכשור מתקדם. בתום הבדיקה מקבלים דו”ח מסכם מודפס .
איך מתבצעת בדיקת EMG – בדיקת השרירים:
בדיקת EMG רושמת את הפעילות החשמלית הנוצרת על ידי סיבי השריר. הבדיקה מבוצעת על ידי החדרת מחט דקה לשריר, הקולטת את הפעילות החשמלית הנוצרת בקרום סיבי השריר. על ידי אנליזה ואפיון הפעילות החשמלית הנוצרת בשריר, ניתן להסיק לגבי קיום מחלות הפוגעות בשרירים ולאפיין את טיבן. בדיקת EMG, בניגוד לבדיקת הולכה עצבית, אינה כרוכה במתן גירוי חשמלי לשריר, אלא בקליטת הפעילות החשמלית הטבעית הנוצרת בשרירים.
אחת ממטרותיה החשובות של בדיקת EMG היא לאבחן האם הבעיה בשריר מקורה במחלה ראשונית של השרירים, מיופתיה, או שמדובר בבעיה של השרירים כתוצאה ממחלה של העצבים האחראים על תפקודם. קיימים מצבים רבים בהם הפגיעה בשרירים היא משנית למחלה של העצבים כמו לדוגמא פגיעה בשורשי העצבים על ידי פריצת דיסק בעמוד השדרה, נוירופתיה הפוגעת בעצבים המוטורים, מחלת ALS, מחלת ה– polio ועוד. קיימת חשיבות רבה לאבחן בין שני המצבים, וזאת מאחר שמדובר במחלות שונות, ויש לכך כאמור השלכות טיפוליות. לפיכך, לביצוע בדיקת EMG השלכות חשובות באבחון ובהחלטה על הטיפול במצבים השונים.
בדיקת הפעילות החשמלית השרירית מבוצעת במספר שלבים:
השלב הראשון של בדיקת EMG מבוצע כאשר השריר במנוחה. בשריר תקין בדיקת EMG לא תרשום כל פעילות חשמלית משריר במנוחה, אך כאשר קיימת פעילות חשמלית במנוחה, הקרויה פעילות ספונטנית, זה מעיד בדרך כלל על בעיה בעיצבוב סיבי השריר.
בדיקת EMG יכולה להדגים מספר סוגים של פעילויות חשמלית במנוחה, אשר כאמור כולן אינן תקינות: פיברילציות (fibrillations)שמקורן בפעילות של סיבי שרירי בודדים: במצב נורמלי, תא עצב אחד מעצבב קבוצה גדולה של סיבי שריר, הקרויה היחידה המוטורית והיא יחידת הפעולה הקטנה ביותר בשריר. סיבי שריר בודדים אינם אמורים להתכווץ באופן עצמאי, אלא רק בהוראת העצב, ואז הם יופעלו בקבוצות (היחידות המוטוריות). לפיכך פעילות של סיב שריר בודד, שמבחינה חשמלית נקראת פיברילציה, מעידה על ניתוק בין סיב השריר לעצב שלו, כך שלמעשה אותו סיב שריר השתחרר מהבקרה העצבית ומתכווץ באופן ספונטני. פיברילציות מאפיינות בעיקר תהליכים עצביים, נוירוגנים, בהם יש הרס של תאי העצב, אך הן יכולות להופיע גם במחלות ראשוניות של השריר. בדיקת EMG תדגים פיברילציות כפוטנציאלים חשמליים קצרים ואקראיים.
פסיקולציה ((fasciculation, הפעלה של יחידה מוטורית שלמה באופן אקראי. פסיקולציות תהיינה תמיד ממקור עצבי, בניגוד לפיברילציות הנובעות מהתכווצות סיב שריר בודד. פסיקולציות מקורן בקבוצה גדולה של סיבי שריר (ביחידה המוטורית), לעיתים מאות סיבי שריר ולעיתים הן מתבטאות בקפיצות שרירים. פסיקולציות יכולות לנבוע כתוצאה ממחלות כמו ALS, אך לעיתים קרובות מדובר בתופעה שפירה ולא כתוצאה ממחלה.
השלב השני של בדיקת EMG הוא רישום בזמן התכווצות מתונה של השריר במטרה לאבחן בין מחלות שריר ראשוניות לבין מחלות עצבים. במחלות שריר היחידות המוטוריות תהיינה קטנות, וזאת משום שיש איבוד של סיבי שריר בכל יחידה בעוד שבמחלות עצבים סיבי העצבים הנותרים מתפשטים ומעצבבים כמות גדולה יותר של סיבי שריר, מה שגורם ליחידות מוטוריות להיות גדולות.
השלב השלישי של בדיקת EMG כולל רישום בזמן התכווצות מקסימלית של השריר. הפרמטר הנמדד בשלב זה נקרא גיוס recruitment, כלומר שיקוף היכולת של השריר לגייס יחידות מוטוריות על מנת לייצר מקסימום כוח. בבעיות שריר ראשוניות, מאחר שכל יחידה מוטורית קטנה, כדי להגיע למקסימום כוח על השריר לגייס הרבה יחידות, לכן הגיוס יהיה מלא. כאשר מדובר בבעיות עצביות בהן קיימת ירידה של מספר היחידות המוטוריות, כדי להפיק אותה מידה של כוח, אותן יחידות מוטוריות מעטות מופעלות בתדירות גבוהה ולמעשה הירידה בכמות היחידות המוטוריות גורמות לירידה בגיוס. מכאן שהגיוס מהווה פרמטר נוסף וחשוב להבדלה בין מחלות שריר ראשוניות ובין מחלות עצבים.
כמה זמן אורכת בדיקת EMG?
משך הזמן לבדיקת EMG היא תוך 30 עד 60 דקות.
האם הבדיקה כואבת?
מהלך הבדיקה כולל החדרת מחט חד פעמית, דקה מאד, המוחדרת אל השריר במספר נקודות. הנבדק מתבקש לכווץ ולהרפות את השריר בהתאם להוראות הרופא. מספר האזורים הנבדקים תלוי בסיבת ההפניה. הבדיקה כרוכה באי נוחות קלה וחולפת בנקודת החדרת המחט. רוב הנבדקים מעידים בתום הבדיקה כי הפחדים שלהם היו מיותרים.
הנחיות לקראת הבדיקה
- יש ליידע את הרופא המטפל על נטילת תרופות לדילול דם כמו סינטרום, קומדין, פלביקס ואספירין ולהתייעץ עמו בנוגע להפסקתן, באופן זמני, מספר ימי לפני ביצוע הבדיקה.
- אין להשתמש במשחות או קרם גוף ביום הבדיקה
- יש להתלבש בלבוש נוח, כמו מכנסיים קצרים, חולצות ללא שרוולים, גרביים (עדיף גרביונים).
מה להביא לבדיקה
- במכוני ביקורופא חיפה EMG מתבצע רק עם הפנייה מפורטת מהרופא המפנה לבדיקה.
- טופס התחייבות מתאים או לחלופין תשלום במזומן בהתאם להסכם מול הקופה.
NCT
בדיקות NCT
בדיקות NCT הן בדיקת הולכה עצבית המהוות אבן הבסיס לאבחון מחלות או פגיעות של מערכת העצבים ההיקפית והשרירים.
בדיקות NCT כוללות שתי בדיקות נפרדות:
א. בדיקת הולכה עצבית: NCT- nerve conduction test
ב. בדיקת EMG בדיקת השרירים: electromyography
לעיתים קרובות, משתמשים במונח בדיקת EMG כשם כללי עבור שתי הבדיקות (בדיקת הולכה עצבית ובדיקת השרירים, אך יש להבחין בין שתי הבדיקות. בדיקת הולכה עצבית משמשת להערכת תפקוד העצבים ובדיקת EMG משמשת לבדיקת השרירים. בדיקות אלה נקראות גם בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כלומר בדיקות המודדות את הפעילות החשמלית בעצבים או בשרירים כמדד לפעילות הפיזיולוגית שלהם. בדיקת הולכה עצבית ובדיקת EMG משלימות אחת את השנייה, אך לא תמיד יש הכרח לבצע את שתיהן. כאשר מדובר בבעיה עצבית, לעיתים קרובות יש לבצע את שתי הבדיקות מאחר ופגיעות בעצבים עלולות לגרום לשינויים בשרירים, שניתנים להערכה בבדיקת EMG. כשמדובר במחלות שריר ראשוניות, לא תמיד יש הכרח בבדיקת ההולכה העצבית ובדיקת EMG בלבד עשויה להספיק, מאחר וההולכה בעצבים אינה נפגעת בעקבות מחלות של השרירים.
בדיקת הולכה עצבית :NCT
בדיקה זו מעריכה את תפקוד העצבים ההיקפים. לפני שנתאר את הבדיקה, אקדים ואציין כי לבדיקה מספר מגבלות:
מגבלות אנטומיות– לא כל עצב ניתן לבדיקה, למשל שורשי העצבים היוצאים מחוט השדרה אינם ניתנים לבדיקה ישירה עקב מיקומם האנטומי.
הבדיקה מעריכה את סיבי העצבים שקוטרם גדול, כך שתתכן נוירופתיה הפוגעת בעצבים בעלי הקוטר הקטן שלא תתגלה בבדיקת ההולכה העצבית.
לכן בדיקת ההולכה העצבית (כמו גם בדיקת השרירים) לא תמיד מדגימה את הפגיעה במערכת העצבים ההיקפית ויש להתייחס לבדיקות האלקטרופיזיולוגיות בהקשר הרחב של התמונה הקלינית. בדיקות אלה הינן המשך ישיר של הבדיקה הנוירולוגית וחובה להתייחס לתוצאותיהן בהקשר הכללי של התסמונת הנוירולוגית. יש לתכנן את הבדיקות בהתאם לתמונה הנוירולוגית והממצאים בבדיקה הנוירולוגית.
עיקרון בדיקת ההולכה העצבית הוא גירוי חשמלי של העצב בנקודה מסוימת וקליטה מאותו עצב בנקודה מרוחקת יותר או מהשריר המעוצבב. בדיקת ההולכה העצבית מחולקת לשניים:
בדיקת הולכה מוטורית- בדיקת העצבים האחראים על עצבוב השרירים והתנועה. בבדיקה זו נגרה חשמלית את העצב המוטורי ונמדוד את התגובה מהשריר אותו הוא מעצבב.
בדיקת הולכה סנסורית (תחושתית)- נגרה חשמלית את העצב התחושתי ונרשום את התגובה מנקודה מרוחקת באותו העצב.
הגירוי החשמלי יעשה לרוב על ידי מגרה המונח על גבי העור ואינו כרוך בדקירה או חדירה דרך העור. הגירוי החשמלי כרוך באי נעימות מסוימת, אך ניתן להפחית במידה משמעותית את הכאב על ידי איתור מדויק של מיקום העצב שמאפשר הפחתת הזרם. מניסיוני, רוב הנבדקים עומדים בבדיקה ללא בעיה.
הבדיקה בביקורופא מתבצעת ע”י רופאים נוירולוגים מומחים בעלי ידע וניסיון ובאמצעות מכשור מתקדם.
בתום הבדיקה מקבלים דו”ח מסכם מודפס.
האם הבדיקה כואבת?
מהלך הבדיקה כולל אלקטרודות שטח חד פעמיות לקליטת תגובה מהעצב הנבדק, המוצמדות מעל השרירים. גירוי חשמלי בעוצמה לא מסוכנת ניתן מעל העצב ואין כל סיכון בבדיקה. בדרך כלל הבדיקה אינה מצריכה משככי כאבים.
כמה זמן אורכת הבדיקה?
משך הבדיקה כ- 30 דקות.
הכנות רלוונטיות לפני הבדיקה
ליידע את הרופא מבצע הבדיקה בהמצאות קוצב לב. במקרה זה תעשה הבדיקה בגפה המרוחקת מהלב.
מה להביא לבדיקה
- הפנייה מפורטת מהרופא המפנה לבדיקה. התחייבות כספית מתאימה או תשלום במזומן בהתאם לתעריף.
EEG
בדיקת EEG
בדיקת EEG היא בדיקה בה נרשמת הפעילות החשמלית של המוח, המסייעת באבחון אפילפסיה. EEG קולט את הפעילות החשמלית המיוצרת על ידי תאי העצב הנמצאים בקליפת המוח ומספק הערכה על הפעילות החשמלית באזורים שונים של המוח, כך שניתן להתרשם מהפעילות החשמלית התקינה וללמוד על הפעילות שאינה תקינה. מידע זה יכול לתרום לאבחנה של אפילפסיה ושל מחלות שונות המערבות את המוח.
הממצאים בבדיקת ה– EEG יכולים לתמוך באבחנה של אפילפסיה אך אינם מאבחנים אפילפסיה ללא מידע נוסף שכן גם לאנשים שיאובחנו כחולי אפילפסיה, יש EEG תקין בבדיקת EEG שגרתית המבוצעת שלא בזמן התקף. הסיבה לכך היא שה– EEG יכול לספק מידע על הפעילות החשמלית של המוח רק בזמן הבדיקה עצמה. פעילות חשמלית המאפיינת אפילפסיה תופיע בזמן בדיקת ה– EEG רק במהלכו של התקף אפילפטי שארע בזמן הבדיקה. אך יש מקרים שתרשים ה– EEG מראה פעילות חשמלית המופיעה בשכיחות גבוהה יותר בחולי אפילפסיה בתקופות שבין ההתקפים.
תוצאה בלתי תקינה של בדיקת EEG יכולה לכלול גם פעילות חשמלית בלתי סדירה של המוח, כך שתרשים בלתי תקין אינו מצביע בהכרח על אפילפסיה.
הסוגים השונים של בדיקת EEG
EEG בחסך שינה: לעתים יש צורך בבדיקת EEG מפורטת יותר על מנת לקלוט ממצאים שלא הופיעו בבדיקת הEEG השגרתית כמו למשל במקרה של EEG בחסך שינה.
במקרה של EEG בחסך שינה הנבדקים יתבקשו לא לישון במשך 24 השעות שלפני הבדיקה. במקרה של
ילדים המופנים לבדיקת EEG בחסך שינה ניתן לאפשר 3-4 שעות שינה לכל היותר בלילה שלפני הבדיקה, רצוי בין 10 בלילה עד 2 לפנות בוקר ולאחר- מכן לוודא שהילד/ה ערים בשאר הלילה.
לעתים יש צורך במתן תרופת הרגעה לילדים קטנים לפני ביצוע הבדיקה ועל- פי הוראת רופא הילדים בלבד.
ניטור EEG מחוץ לבית החולים: בבדיקת ניטור EEG מחוץ לבית החולים ניתן להקליט את הפעילות החשמלית של המוח במשך מספר שעות או ימים. האלקטרודות מודבקות לקרקפת מתחת לשיער ומוחזקות במקומן באמצעות דבק מיוחד. החוטים המחוברים לאלקטרודות מתחברים למכשיר הקלטה קטן, הנישא על חגורה המולבשת מסביב לבטן. באופן זה יכולים הנבדקים לנוע בחופשיות ולנהל אורח חיים רגיל לחלוטין בזמן שהקלטת ה– EEG נמשכת ללא הפרעה. הנבדקים יתבקשו לנהל יומן שבו ירשמו במהלך הבדיקה את זמני הארוחות, פעילות גופנית, שינה והתקפים אפילפטיים, אם יתרחשו כאלה.
EEG ווידאו: בדיקה זו מבוצעת בבית החולים ואורכת בדרך כלל מספר ימים. במהלך הבדיקה פועלים במקביל מכשיר EEG ומכשיר וידאו כדי להקליט את המתרחש במהלך התקף אפילפטי, בנוסף לפעילות החשמלית של המוח. האלקטרודות מחוברות לקרקפת בשיטה שבה משתמשים בבדיקת ניטור EEG מחוץ לבית החולים והנבדקים יכולים לנוע בחופשיות בתוך חדר הבדיקה, בשטח המצולם על ידי מצלמת הווידאו. בדיקה זו מסייעת לרופא לאבחן במדויק את סוג ההתקפים מהם סובלים הנבדקים.
כיצד מתבצעת בדיקת EEG?
בדיקות EEG השונות אינן כרוכות בכאב. הבדיקה מבוצעת על- ידי אלקטרודות המונחות על הקרקפת. הפעילות החשמלית עוברת הגברה על ידי מכשיר ה– EEG ונקלטת על- גבי ניר או מחשב באופן רציף במהלך הבדיקה. במהלך הבדיקה, טכנאי EEG ימדוד ויסמן על פני הקרקפת את האזורים המדויקים עליהם יונחו כ- 19 אלקטרודות. לאחר מכן אזורים אלה ינוקו היטב באמצעות חומר מיוחד והאלקטרודות יוצמדו לקרקפת באמצעות קרם מיוחד. החוטים המחוברים אל האלקטרודות יחוברו לאחד מחלקי מכשיר ה.EEG הכנות אלה נמשכות כ- 10-15 דקות. בתחילת הבדיקה הנבדקים יתבקשו לשכב בשקט על מיטת הבדיקה עם עיניים עצומות ובמהלך הבדיקה יתבקשו לפקוח עיניים ולעצום אותן לסירוגין מספר פעמים. לעתים יושמע רעש במהלך הבדיקה או שיקראו בשמם כדי למנוע מהם להירדם.
ברוב המקרים, ניתן לישון לפרק זמן קצר בהמשך הבדיקה.
כדי לעורר פעילות מוחית בלתי תקינה, הנבדקים יתבקשו לנשום עמוק במשך 3-5 דקות ולאחר מכן להסתכל על אור מהבהב. פעילות זו תופסק לפני שיתרחש התקף אפילפטי. בדיקת EEG בתינוקות וילדים צעירים מאד אינה כוללת נשימה עמוקה.
בסיום הבדיקה יסירו את האלקטרודות וינגבו את הקרם ששימש לבדיקה. ניתן לשטוף את השיער ולהסתרק ולאחר מכן אפשר לעזוב את המכון ולהמשיך בפעילות שגרתית.
הבדיקה תפוענח על ידי נוירולוג עוד באותו יום ופיענוח בדיקת ה EEG תשלח אל הרופא שהפנה לבדיקה.
הנחיות לקראת הבדיקה
- חובה להצטייד בהפניה מרופא והתחייבות מקופ”ח .
- להמשיך ליטול את התרופות כרגיל.
- לאכול כרגיל אך לא לשתות קפה, תה או קולה במשך 12 השעות שלפני הבדיקה.
- במכוני ביקורופא, EEG דורש חפיפה של השיער בערב שלפני הבדיקה. אין לשים על השיער חומרים שונים כגון ג’ל, קרם שיער או תרסיס לשיער.
- יש להסיר מהראש כובעים וסיכות שיער לפני הבדיקה.
מה מחיר בדיקת EEG?
בדיקת EEG כלולה בתוך סל השירותים. במקרה של בדיקת EEG פרטית, המחיר הוא בהתאם למרפאה.
כמה זמן אורכת בדיקת EEG?
בדיקת EEG אמורה לארוך כ- 30-60 דקות.
אקו
בדיקת אקו
בדיקת אקו דופלר מדגימה את זרימת הדם דרך חדרי הלב והמסתמים, על ידי מדידות כיווני ומהירות הזרימה. למעשה בדיקת אקו לב היא בדיקת אולטרה סאונד פשוטה, הבודקת את תפקוד הלב. מכשיר האקו משתמש בגלי קול בעלי תדר גבוה, המועברים על ידי מתמר. גלי הקול נעים בצורה שונה, וכך יוצרים רצף תמונות נעות של חלקי הלב, שניתן לראות על גבי מסך המכשיר בצבע שחור או לבן.
כיצד מתבצעת בדיקת אקו?
הנבדקים מתבקשים לשכב על מיטת הבדיקה כשהם על הצד השמאלי. לפני הנחת המתמר על בית החזה, הבודק ימרח מעט ג’ל באזור, ויניח אותו על החזה בצד שמאל ויניע אותו לפי הצורך תוך התבוננות על המסך ולקיחת מדידות באמצעות מכשיר האקו. בדיקת אקו אינה כואבת ולרוב מותרת כניסת מלווה.
משך הבדיקה הוא כ-30 דקות.
כשהבדיקה מבוצעת עם קרדיולוג, התוצאות מתקבלות במקום. במקרה של בדיקה עם טכנאי, התשובה מתקבלת תוך שבוע ימים.
הכנות לקראת הבדיקה
אין צורך בהכנות
מה להביא לבדיקה
יש להביא טופס הפנייה והתחייבות בהתאם להסכם עם הקופה.